Akcija 2018

Od sobote, 27. oktobra do četrtka, 01. novembra 2018 pred pokopališči!

MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV je vseslovenska dobrodelna akcija ljudi za ljudi.

Vsako leto se v projekt vključi več sto prostovoljcev, organizacij in podjetij iz vse Slovenije, s pomočjo katerih smo v zadnjih letih zbrali že skoraj četrt milijona evrov.

Vsa zbrana sredstva vsako leto namenimo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki REŠUJEJO ŽIVLJENJA.

Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Tega spomina pa ne smemo okrniti s pretiravanjem. Svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa naredimo še nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo.

Zagorje – Trbovlje – Hrastnik

V Zagorju bomo letos vsa zbrana sredstva namenili Alenki Mikuš, ki je zaradi nesrečnega padca z drevesa postala tetraplegik. Potrebuje 24-urni nadzor, ki je mogoč le na intenzivnem oddelku UKC, kjer pa postelje potrebujejo za druge poškodovance. Nega na domu stane 5.000 EUR mesečno, večino stroškov krije hči Tina z družino in sorodniki. Prepričani smo, da bomo z zbranimi sredstvi lahko pomagali družini,ki se je znašla v hudi stiski.

V Trbovljah bomo v letošnjem letu zbrana sredstva namenili nakupu profesionalnih defibratorjev za potrebe Reševalne službe Zdravstvenega doma Trbovlje. Omenjeno napravo reševalci uporabijo v primeru srčnega zastoja, saj z njo lahko ponovno vzpostavijo normalno delovanje srca.

V Hrastniku bomo letos zbrana sredstva namenili za nakup Avtomatskega ventilatorja z efektivnim modulom CPAP za terapijo na kraju dogodka. Uporablja se v nujnih primerih kjer je potrebno oskrbeti dihalno pot ter je v pomoč pri premestitvah hudo bolnih ali  poškodovanih pacientov v bolnišnice.

Celje

V Celju bomo letos zbrani denar namenili Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje, za nakup pripomočkov (tehtnice za novorojenčke, črpalke za mleko …), ki jih potrebujejo pri delu. Svetovalci društva so za mlade mamice včasih edina lučka v poporodni zmešnjavi. So tisti, ki dostikrat prvi opazijo poporodno depresijo in so tisti angeli, ki pomagajo novorojenčkom. Svoje delo opravljajo s srcem in prostovoljno in večkrat s svojim denarjem kupijo tisto, kar je nujno potrebno za mlade mamice. V upanju, da bi še več mamicam in novorojenčkom bila omogočena pomoč bodo letos ravno svetovalci Društva rdeča nit akcije.

Domžale

Prostovoljci iz Domžal bomo zbrana sredstva namenili Domu upokojencev Domžale za nakup antidekubitusnih blazin za postelje in vozičke. Blazine preprečujejo in zdravijo preležalnine pri starostnikih, ki jih povzroča dolga oskrba, zlasti dolgotrajno ležanje.

Grosuplje

Zbrana sredstva vomo v Grosuplju in Šmarju Sap namenili nekaj mesecev stari Tini, ki trenutno v Ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru čaka na presaditev srca. Zatem pa jo čaka zahtevna rehabilitacija in po bolnišnična oskrba. Zbrana sredstva bodo namenjena za nakup prepotrebnega dodatnega sanitetnega materiala in druge opreme, ki jo bo deklica potrebovala za okrevanje v domači oskrbi, a si ga družina na žalost ne more privoščiti. V primeru zbrane večje količine sredstev pa bodo le ta namenjena tudi za obnovitev defibrilatorja, ki stoji na Taborski cesti in je v oskrbi območnega združenja Rdečega križa Grosuplje.

Litija – Sava – Šmartno pri Litiji

Zbrana sredstva bosta občini Litija in Šmartno pri Litiji skupaj s KS Sava in KORK Jevnica namenili za invalidski stopniščni vzpenjalec – goseničar, ki bo namenjen za transport bolnikov, ki živijo v večstanovanjskih hišah brez dvigal. Pripomoček bomo podarili reševalni enoti ZD Litija.Krajevne skupnosti Hotič, Polšnik in Gabrovka bodo sredstva namenili za nakup defibrilatorjev.

Maribor – Murska Sobota

Prostovoljci iz društva Namesto pike vejica bomo zbrana sredstva namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami. Želimo zbrati vsaj 3500 EUR, da bi tako vsakemu od naših otrok omogočili kakovostnejše življenje brez bolečin in jim pomagali postaviti novo vejico na poti do cilja.

Šmartno ob Paki

Prostovoljci iz Šmartnega ob Paki bomo zbrana sredstva namenili Binetu iz Podgore, ki je zbolel za levkemijo,  za nadaljnja zdravljenja.

Velenje

Prostovoljci iz Velenja bomo zbrana sredstva namenili Društvu za boj proti raku Velenje. Društvo deluje že od leta 1990, primarno vodilo društva je razbijati tabuje o raku in poučevati o zdravem načinu življenja ter pomenu zgodnjega odkrivanja raka z vzpodbujanjem ljudi, da se udeležujejo preventivnih pregledov in da so pozorni na začetne morebitne znake rakastega obolenja. Cilj delovanja je uresničevanje programa mednarodne zveze ter s tem tudi slovenske Zveze društev za boj proti raku SLOVENIJA IN RAK 2020.