Zgodovina ARHIV

// MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV (piše Damijana Jelševar)

V Kanadi sem imela priliko videti, kako ljudje bistveno drugače ravnajo ob primeru smrti. Brez gore sveč in cvetja, vendar z izredno veliko spoštovanja, sočutja,… Svojci, prijatelji, znanci in sodelavci ne prinašajo sveč in cvetja, temveč darujejo sredstva v tisti namen, ki ga določi družina. Sredstva, ki so se zbrala za mojo pokojno sestro, so bila nakazana inštitutu za raziskovanje rakavih obolenj. To se mi je zdelo nekaj tako lepega, da sem sklenila, da moram na tem področju v naši Sloveniji nekaj narediti.

Tri leta smo doma zbirali pogum in nato v letu 2009 začeli na pokopališčih v Zagorski občini z akcijo »Manj svečk za manj grobov«. Prvo leto smo zbrana sredstva namenili Onkološkemu inštitutu za raziskave rakavih obolenj (To sem dolgovala svoji pokojni sestri.). Zbrali smo skoraj 3000 EUR. V letu 2010 smo z defibrilatorji opremili reševalna vozila zagorskega zdravstvenega doma, leta 2011 smo kupili EKG aparat, defibrilator in 10 antidikubitusnih blazin za dom ostarelih na Izlakah. V letu 2012 pa smo nakupili posebne postelje in pripomočke otrokom s posebnimi potrebami na OŠ dr. Slavko Grum v Zagorju. V štirih akcijah je bilo zbranih preko 27.000 EUR. Prostovoljne prispevke zbirajo mladi iz različnih društev, pred pokopališči 31. oktobra in 1. novembra. Za darovani prispevek, vsak lahko vzame zastavice sočutja – kolikor jih želi, ne glede na prispevek. Ponosna sem na to, da je na naših pokopališčih vsako leto več teh zastavic. Mnogi prihajajo na pokopališče že brez sveč. Naša akcija ima vedno več podpornikov.

Namen je preusmeriti sredstva ter namesto gore sveč in cvetja pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Pri tem nočemo rušiti tradicije. Grobovi naših pokojnih morajo biti urejeni in svojci si zaslužijo vse spoštovanje. Smo pa proti pretiranemu krašenju, ki nikomur ne koristi.

Doma smo si izbrali slogan: »Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.« Pri odločanju komu pomagati pa sledimo naslovu akcije »Manj svečk za manj grobov«.

– 2018 –

Zagorje – Sredstva namenjena za intenzivno nego tetrapleginje Alenke Mikuš, ki je zdravstvo ne krije.

Celje – Sredstva namenjena Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje, za nakup pripomočkov (tehtnice za novorojenčke, črpalke za mleko …), ki jih potrebujejo pri delu.

Domžale – Sredstva namenjena Domu upokojencev Domžale za nakup antidekubitusnih blazin za postelje in vozičke.

Grosuplje – Sredstva namenjena družini petmesečne Tine, ki žal ni dočakala operacije srčka. Družina je ostala v hudi čustveni, socialni in finančni stiski.

Hrastnik – Sredstva namenjena nakupu avtomatskega ventilatorja z efektivnim modulom CPAP za terapijo na kraju dogodka, ki pomaga pri vzpostavitvi dihalnih poti.

Litija – Sava – Šmartno pri Litiji – Sredstva namenjena za nakup invalidskega stopniščnega vzpenjalca – goseničarja ter defibrilatorjev.

Maribor – Murska Sobota – Sredstva namenjena za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami.

Šmartno ob Paki – Sredstva namenjena Binetu iz Podgore, ki je zbolel za levkemijo.

Trbovlje – Sredstva namenjena nakupu profesionalnih defibratorjev za potrebe Reševalne službe Zdravstvenega doma Trbovlje.

Velenje – Sredstva namenjena Društvu za boj proti raku Velenje. //

KOORDINATORJI:

Trbovlje: Rok Janežič, e-mail: rok.janezic@gimteam.net
Hrastnik: Gregor Pajič, e-mail: gregor.pajic@zd-hrastnik.si
Zagorje: Mateja Jelševar, e-mail: jelsevarmateja@gmail.com
Celje: Alenka Gabrovec, e-mail: alenka.gabrovec@gmail.com
Dobrepolje: Lovro Trilar, e-mail: lovro.3lar@gmail.com
Domžale: Mojca Kanduscher, e-mail: mojca.kanduscher@guest.arnes.si
Grosuplje: Lovro Trilar, e-mail: lovro.3lar@gmail.com
Ivančna Gorica: Lovro Trilar, e-mail: lovro.3lar@gmail.com
Litija: Lijana Lovše, e-mail: lijana.lovse@gmail.com
Maribor: Jasmina Cvahte, e-mail: jasmina.cvahte@gmail.com
Murska Sobota: Jasmina Cvahte, e-mail: jasmina.cvahte@gmail.com
Sava: Tatjana Primc, e-mail: tatjana17991@gmail.com
Škofja Loka: Darija Jamnik, e-mail: darija.jamnik@gmail.com
Šmartno pri Litiji: Veronika Jesenšek, e-mail: veronika.jesensek@gmail.com
Vojnik: Ivanka Plešnik, e-mail: ivanka.plesnik@gmail.com
Vuzenica: Senta Lorenci Kričej, e-mail: Senta.Lorenci-Kricej@vuzenica.si