Zgodovina

MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV (piše Damijana Jelševar)

V Kanadi sem imela priliko videti, kako ljudje bistveno drugače ravnajo ob primeru smrti. Brez gore sveč in cvetja, vendar z izredno veliko spoštovanja, sočutja,… Svojci, prijatelji, znanci in sodelavci ne prinašajo sveč in cvetja, temveč darujejo sredstva v tisti namen, ki ga določi družina. Sredstva, ki so se zbrala za mojo pokojno sestro, so bila nakazana inštitutu za raziskovanje rakavih obolenj. To se mi je zdelo nekaj tako lepega, da sem sklenila, da moram na tem področju v naši Sloveniji nekaj narediti.

Tri leta smo doma zbirali pogum in nato v letu 2009 začeli na pokopališčih v Zagorski občini z akcijo »Manj svečk za manj grobov«. Prvo leto smo zbrana sredstva namenili Onkološkemu inštitutu za raziskave rakavih obolenj (To sem dolgovala svoji pokojni sestri.). Zbrali smo skoraj 3000 EUR. V letu 2010 smo z defibrilatorji opremili reševalna vozila zagorskega zdravstvenega doma, leta 2011 smo kupili EKG aparat, defibrilator in 10 antidikubitusnih blazin za dom ostarelih na Izlakah. V letu 2012 pa smo nakupili posebne postelje in pripomočke otrokom s posebnimi potrebami na OŠ dr. Slavko Grum v Zagorju. V štirih akcijah je bilo zbranih preko 27.000 EUR. Prostovoljne prispevke zbirajo mladi iz različnih društev, pred pokopališči 31. oktobra in 1. novembra. Za darovani prispevek, vsak lahko vzame zastavice sočutja – kolikor jih želi, ne glede na prispevek. Ponosna sem na to, da je na naših pokopališčih vsako leto več teh zastavic. Mnogi prihajajo na pokopališče že brez sveč. Naša akcija ima vedno več podpornikov.

Namen je preusmeriti sredstva ter namesto gore sveč in cvetja pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Pri tem nočemo rušiti tradicije. Grobovi naših pokojnih morajo biti urejeni in svojci si zaslužijo vse spoštovanje. Smo pa proti pretiranemu krašenju, ki nikomur ne koristi.

Doma smo si izbrali slogan: »Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.« Pri odločanju komu pomagati pa sledimo naslovu akcije »Manj svečk za manj grobov«.